Amanita rubescensexcelentă

Amanita-rubescens-1 Amanita-rubescens-2 Amanita-rubescens-3 Amanita-rubescens-4 Amanita-rubescens-5 Amanita-rubescens-6 Amanita-rubescens-7 Amanita-rubescens-8

  • Denumirea populară: cuci, plopenchi
  • Sinonime: Amanita rubens, Agaricus rubens
  • Comestibilitate: excelentă
  • Forma pălăriei: la început sferică, apoi semisferică și la maturitate rotundă, întinsă
  • Culoarea pălăriei: brun-roșcat, cu pete vineții la exemplarele adulte, în zonele mâncate de viermi și sub cuticulă devine roșie în contact cu aerul
  • Cuticula: fină, cu marginea netedă, acoperită cu solzi gri-roz, mai deschiși la culoare decât cuticula
  • Diametrul pălăriei: 6-15 cm
  • Carnea: consistentă, albă, devine roșcată în contact cu aerul, gust ușor acru, nu are miros
  • Himenoforul: lamele albe, dese și inegale, devin roz la rupere
  • Piciorul: cilindric, plin la exemplarele tinere, gol la cele bătrâne, de culoare alb-roșcat mai închisă la bază, prezintă inel membranos, mare și striat, prezintă resturi de volvă formată din cercuri concentrice de negi, de cele mai multe ori este mâncat de viermi la bază
  • Inălțimea piciorului: 8-20 cm
  • Habitatul: păduri de foioase și conifere, la deal și la munte
  • Perioada: de la începutul verii până toamna
  • Specii asemănătoare:
    Amanita pantherinatoxică — dar care are solzii albi (nu gri-roz), cuticula brună (nu roșcată), piciorul alb, are marginea pălăriei striată, nu este niciodată roșie
    Amanita spissabună — dar care are cuticula brună (nu roșcată), marginea pălăriei striată, nu este niciodată roșie
    Macrolepiota proceraexcelentă — dar care este mai înaltă, are cuticula alb-gri, aspră, plină de solzi membranoși maronii, are picior tare și fibros cu inel fragil și culisant, carnea nu devine roșie în contact cu aerul, nu are volvă
  • Trei semne caracteristice:
    1. devine roșcată în contact cu aerul, inclusiv în picior pe unde au trecut viermii
    2. are solzii gri-roz, mai deschiși decât pălăria
    3. culoarea piciorului variază de la roz la roșcat
  • Observații: Este o ciupercă foarte gustoasă, destul de cunoscută. Atenție! În stare crudă aceste ciuperci sunt toxice (provoacă tulburări digestive), dar gătite devin foarte gustoase, toxinele fiind complet distruse prin tratament termic. Culoarea roșiatică este semnul sigur că nu avem de a face cu Amanita pantherina sau cu alte specii toxice sau comestibile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation