Amanita spissabună

  • Denumirea populară:
  • Sinonime: Amanita excelsa var. spissa
  • Comestibilitate: bună
  • Forma pălăriei: la început emisferică, apoi convexă și în final plană, cu marginea foarte striată, uneori cu resturi de cortină. Acoperită cu solzi gri dispuși concentric. Atenție: în urma ploilor solzii pot cădea iar cuticula rămâne complet goală!
  • Culoarea pălăriei: de la ocru-măsliniu la brun-deschis sau cenușiu, cafeniu
  • Cuticula: netedă, lucioasă, cu marginea striată, acoperită cu solzi gri
  • Diametrul pălăriei: 5-15 cm
  • Carnea: destul de compactă, albă, fermă, cu miros slab de anason sau de ridiche. La contact cu acidul sulfuric devine roșie.
  • Himenoforul: lame dese, albe, atașate de picior, cu un mic pinten decurent
  • Piciorul: cilindric, puțin mai subțire înspre pălărie, cu inel alb, mare și persistent. Deasupra inelului și pe acesta este striat vertical. Sub inel prezintă niște zimți gri-cafeniu dispuși concentric care coboară până la bază. La bază piciorul este bulbos dar fără un șanț clar și cu volvă greu de distins.
  • Inălțimea piciorului: 6-12 cm
  • Habitatul: păduri de foioase și de conifere, de la câmpie până la munte
  • Perioada: vara, toamna
  • Specii asemănătoare:
    Amanita rubescensexcelentă — dar care are culoare brun-roșcat-vinețiu, piciorul roz-roșcat, inelul alb-roz, lamele albe care se înroșesc la atingere, carnea albă care devine vineție în contact cu aerul. Amanita spissa nu are niciodată culori roșiatice.
    Amanita pantherinatoxică — dar care are solzi albi, lamele depărtate de picior, inelul fragil sau absent, piciorul complet alb fără zimți, cu volvă evidentă și cu unul sau mai multe suluri deasupra ei, carnea cu miros dulceag
  • Trei semne caracteristice:
    1. pălăria striată la margine, acoperită cu solzi gri
    2. piciorul cu zimți cafenii sub inel
    3. volva și sulurile nu se pot distinge
  • Observații: este o specie comestibilă, dar fiind extrem de asemănătoare cu Amanita pantherina care este foarte toxică, nu se recomandă consumul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation