Armillaria melleabună

    

  • Denumirea populară: ghebe, opintici
  • Sinonime: Armillariella mellea
  • Comestibilitate: bună
  • Forma pălăriei: inițial emisferică, apoi din ce în ce mai plată până când devine chiar adâncită
  • Culoarea pălăriei: diferă foarte mult în funcție de specia de lemn pe care crește: poate fi galbenă ca mierea, maro, gri-albicioasă, brun-roșcată. Are mijlocul mai închis la culoare decât marginea. Cu cât solzii de pe pălărie sunt mai deși, cu atât culoarea pare mai închisă.
  • Cuticula: netedă, lucioasă pe vreme umedă, mată pe vreme uscată, acoperită cu mulți solzi bruni care sunt foarte deși în centru și mai rari spre margine
  • Diametrul pălăriei: 4-15 cm
  • Carnea: albă, subțire și fermă, fragedă în pălărie, fibroasă în picior, cu miros tipic de ciupercă, acidulat și cu gust amărui
  • Himenoforul: lame albe, dese, decurente, care în timp se patează cu maro
  • Piciorul: cilindric, fibros, curbat, poate fi foarte subțire dar și foarte robust, are aspect pufos, este dur, elastic și din această cauză nu se consumă. La exemplarele bătrâne poate deveni aproape lemnos.
    Prezintă un inel cărnos și mare care la exemplarele tinere acoperă toată pălăria pe dedesubt, ca o cortină. Inelul este persistent și la exemplarele mature.
  • Inălțimea piciorului: 5-20 cm
  • Habitatul: în păduri de foioase, pe trunchiuri căzute, cioturi, în jurul arborilor, solitară sau în grupuri-ciorchine de zeci de exemplare
  • Perioada: toamna
  • Specii asemănătoare:
    Armillaria tabescens
  • Trei semne caracteristice:
    1. inel albicios
    2. pălăria mai închisă la culoare în mijloc, acoperită cu mulți solzi bruni
    3. picior aparent pufos, dar fibros
  • Observații: Este o ciupercă bună, dar numai după ce este bine fiartă și se aruncă apa. În stare crudă sau insuficient fiartă poate provoca tulburări gastrointestinale grave. În timpul fierberii emană un miros de leșie și apa se înnegrește, dar este un fenomen normal. După fierbere se pretează aproape la orice rețetă și mod de conservare.
    Dacă este culeasă după ce a dat înghețul sau este congelată în stare crudă, substanțele toxice își amplifică efectul.
    Este una din ciupercile care pun probleme culegătorilor datorită variabilității ridicate: diferențe mari de culoare, exemplare solitare sau grupuri masive, piciorul foarte subțire sau foarte robust.

3 Thoughts on “Armillaria mellea

  1. Pingback: Mancarica din Ghebe si Orez | Chifteluta – cele mai fierbinti retete culinare

  2. Pingback: Pateuri cu urdă și ciuperci | Chifteluta – un site cu retete culinare

  3. In acest an n-am avut norocul ca alte dati sa culeg ghebe.Nu stiu,le-am ocolit eu sau ele pe mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation