Cantharellus cibariusexcelentă

    

  • Denumirea populară: gălbior
  • Sinonime:
  • Comestibilitate: excelentă
  • Forma pălăriei: la început este convexă, apoi adâncită și la maturitate în forma de pâlnie mult adâncită, cu marginea rasfrântă, ondulată și uneori crăpată. Pe suprafață are mici cocoloașe.
  • Culoarea pălăriei: galben-viu ca gălbenușul de ou, în timp se mai deschide la culoare
  • Cuticula: netedă
  • Diametrul pălăriei: 5-10 cm
  • Carnea: moale, friabilă, cu miros de fructe și gust dulceag, de culoare galbenă în margine și mai albicioasă în mijloc
  • Himenoforul: pseudolame ca niște cute șerpuite, galbene, puternic decurente
  • Piciorul: robust, tare, neted, în forma de trunchi de con răsturnat, de culoarea pălariei
  • Inălțimea piciorului: 3-8 cm
  • Habitatul: în păduri de foioase și conifere, pe mușchi, sub cetină de brad, în pâlcuri, mai ales la munte
  • Perioada: vara, toamna
  • Specii asemănătoare:
    Cantharellus friesii - excelentă - dar care are culoare portocalie
    Hygrophoropsis aurantiaca - suspectă - dar care are culoarea galben-roșcat-cărămiziu și are lame propriu-zise (nu pseudo-lame) bifurcate
    Omphalotus olearius - toxică - dar care este mai mare (până la 15 cm diametru), are culoarea portocalie și are lame propriu-zise (nu pseudo-lame) care sunt bioluminiscente
  • Trei semne caracteristice:
    1. culoare galbenă
    2. pseudo-lame ca niște cute puternic decurente
    3. carne galbenă spre exterior și albicioasă spre interior
  • Observații: ciupercă de calitate excelentă, foarte cunoscută și apreciată, rar atacată de viermi sau melci, se pretează la orice mod de preparare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation