Craterellus cornucopioidesbună

   

  • Denumirea populară: trâmbița piticilor
  • Sinonime: Cantharellus cornucopioides
  • Comestibilitate: bună
  • Forma pălăriei: pâlnie foarte adâncită, goală pe dinăuntru, elastică, subțire, cu marginea ondulată și răsfrântă
  • Culoarea pălăriei: gri-maroniu închis până la negru
  • Cuticula: striată, prezintă solzi mici închiși la culoare
  • Diametrul pălăriei: 3-10 cm
  • Carnea: subțire, elastică, cu gust piperat, condimentat, miros dulceag, culoare gri
  • Himenoforul: sub forma unor cute fine sau riduri, are culoarea gri-albicioasă
  • Piciorul: Nu se poate face distincție între pălărie și picior, pentru că piciorul este de fapt un ciot scurt înfipt în pământ. Suprafața exterioară a pâlniei este de fapt suprafața himenială.
  • Inălțimea piciorului: 3-7 cm
  • Habitatul: crește în păduri de foioase și ocazional de conifere (în zonele umede), deseori în grupuri de mii de exemplare
  • Perioada: vara, toamna
  • Specii asemănătoare:
    Craterellus cinereus - bună - dar care are pâlnia mai puțin adâncă, piciorul mult mai vizibil, suprafața himenială cu nervuri pronunțate, mai degrabă niște pliuri sau cute (pseudo-lame similare speciei Cantharellus cibarius)
  • Trei semne caracteristice:
    1. forma de pâlnie foarte adâncită
    2. piciorul aproape absent
    3. culoarea neagră în interior și gri în exterior
  • Observații: Din cauza aspectului nu este ușor de observat în pădure și nu este prea cunoscută, însă este o ciupercă de bună calitate. Se pretează cel mai bine la uscare și măcinare, iar pulberea obținută se folosește pentru aromatizarea mâncărurilor. Pentru consumarea în stare proaspătă este nevoie de fierbere îndelungată, deoarece carnea este tare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation