Hydnum repandumbună

     

  • Denumirea populară: flocoșel, burete țepos
  • Sinonime:
  • Comestibilitate: bună
  • Forma pălăriei: inițial convexă, apoi plată și la maturizare chiar adâncită, cu suprafața neregulată, cu marginea ondulată și crestată
  • Culoarea pălăriei: alb-gălbui, crem, coajă de alună deschisă, oranj deschis
  • Cuticula: netedă, catifelată
  • Diametrul pălăriei: 3-15 cm
  • Carnea: alb-gălbuie, tare, casantă, cu miros plăcut, gust dulceag la exemplarele tinere, apoi amărui cu consistență fibroasă. În contact cu aerul devine maronie.
  • Himenoforul: țepi (aculei) albicioşi-gălbui sau de aceeaşi culoare cu pălăria, deși, inegali, foarte fragili, decurenţi
  • Piciorul: cilindric, bont, tare, neted, plin, puțin excentric, de culoare albă sau nuanța pălăriei
  • Inălțimea piciorului: 3-8 cm
  • Habitatul: în păduri de foioase și conifere, la deal și la munte, în grupuri mari. De multe ori exemplarele sunt îngrămădite unul în altul și prind între ele fire de iarbă sau crenguțe.
  • Perioada: vara, toamna
  • Specii asemănătoare:
    Hydnum rufescens - bună - dar care este mai plăpândă, cu nuanțe de roz
  • Trei semne caracteristice:
    1. culoare crem-portocaliu
    2. țepi (aculei) mici, fragili și deși sub pălărie, decurenți
    3. picior tare, puțin excentric
  • Observații: este o ciupercă de bună calitate, dar în special exemplarele tinere. Exemplarele bătrâne au gust amar din cauza țepilor (se pot îndepărta) și au carnea scorțoasă, de aceea nu se prea consumă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation