Macrolepiota proceraexcelentă

Macrolepiota-procera-1Macrolepiota-procera-2Macrolepiota-procera-3Macrolepiota-procera-4Macrolepiota-procera-5Macrolepiota-procera-6Macrolepiota-procera-7Macrolepiota-procera-8

  • Denumirea populară: piciorul căprioarei, pălăria șarpelui, burete șerpesc, parasol
  • Sinonime: Lepiota procera, Leucoagaricus procerus
  • Comestibilitate: excelentă
  • Forma pălăriei: inițial este ovală, apoi convexă dar se aplatizează rapid, prezintă un mamelon central
  • Culoarea pălăriei: variază de la alb la exemplarele tinere, până la gri, crem, culoarea cojii de alună, mai închisă în centru pe mamelon
  • Cuticula: este catifelată, uscată, cu textura pâslei, presărată cu solzi maronii relativ mari, dispuși concentric, mai rari spre margine dar foarte deși sau chiar uniți în centru pe mamelon. Pe margine cuticula prezintă franjuri
  • Diametrul pălăriei: 7-25 cm
  • Carnea: albă, uneori cu nuanță roz, moale, elastică, gust dulceag, nu își schimbă culoarea la atingere sau rupere
  • Himenoforul: lamele mari, înalte, dese, desprinse de picior (nedecurente), albe la exemplarele tinere, apoi pot avea nuanțe roz, ocru, crem
  • Piciorul: foarte înalt, drept, cu baza ceva mai groasă, fibros, gol pe dinăuntru, de culoare deschisă deasupra inelului, sub inel acoperit cu solzi mici maronii care se rup pe măsură ce crește ciuperca, formând astfel linii în zig-zag prezintă inel subțire cu margine dublă, foarte fragil, care culisează liber pe picior. Inelul are culoarea albă în partea superioară și mai închisă în partea inferioară
  • Inălțimea piciorului: 14-20 cm
  • Habitatul: pe pajiști, la lizieră sau în păduri rare de foioase și conifere, pe teren nisipos sau cu pietriș, nu îi place umezeala mare
  • Perioada: vara, toamna
  • Specii asemănătoare:
    Amanita rubescensexcelentă — dar care are culoare brun-roșcat-vinețiu, piciorul roz-roșcat cu volvă, inelul alb-roz, lamele albe care se înroșesc la atingere, carnea albă care devine vineție în contact cu aerul
    Amanita pantherinatoxică — dar care are pălăria de culoare brună, cuticula netedă, cu solzi albi, are volvă
  • Trei semne caracteristice:
    1. este o ciupercă foarte înaltă
    2. piciorul este drept, fibros și gol pe dinăuntru
    3. pălăria are mamelon și solzi
  • Observații: Este o ciupercă înaltă, vizibilă de departe, cu pălăria de dimensiuni mari, excelentă pentru consum, se poate confunda cu alte lepiote de talie mai mică dar și cu Amanita pantherina

2 Thoughts on “Macrolepiota procera

  1. Monica on 26 April 2014 at 1:42 am said:

    O stiam dupa altă denumire populară: pălăria sarpelui. Mi-a rămas în minte de anul trecut când îmi explica un italian o rețetă delicioasă cu ele (cel puțin asa susținea). Din ce am înțeles se consumă doar pălăria, piciorul fiind foarte tare.

  2. admin on 26 April 2014 at 8:58 am said:

    Așa este, mulțumesc pentru completare. Într-adevăr piciorul este fibros și nu este comestibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation