Phallus impudicusmediocră

     Phallus-impudicus-7

  • Denumirea populară: burete puturos, burete pucios, bozuz
  • Sinonime:
  • Comestibilitate: mediocră
  • Forma pălăriei: conică sau campanulată (în formă de clopot), cu nervuri pronunțate care delimitează alveole în care stau sporii. Denumirea corectă a părții superioare care conține sporii este glebă.
  • Culoarea pălăriei: verde-măsliniu închis. Substanța verde este mâncată de muște, astfel că gleba rămâne albă. În stadiul de ou corpul fructifer este învelit în vălul universal, mebranos, de culoare albicioasă.
  • Cuticula: este în fapt un strat de gel lipicios care acoperă pălăria. Aceasta este brăzdată de nervuri vizibile care formează poligoane neregulate unde se află sporii. În timp gelatina se transformă într-o substanță vâscoasă și apoasă, cu miros fetid. Astfel atrage muștele care duc sporii mai departe.
  • Diametrul pălăriei: 3-5 cm
  • Carnea: albicioasă, delicată, spongioasă, cu un miros fetid, pestilențial, de cadavru
  • Himenoforul: este chiar pălăria ale cărei alveole conțin sporii
  • Piciorul: cilindric, spongios, gol pe dinăuntru, foarte fragil, zbârcit, de culoare albă, înconjurat la bază de o volvă (resturile vălului universal din stadiu de ou)
  • Inălțimea piciorului: 10-20 cm
  • Habitatul: păduri de foioase și conifere, la câmpie și deal
  • Perioada: vara, toamna
  • Specii asemănătoare:
    Amanita phalloidesmortală — dar care are oul cărnos, tare, și nu gelatinos (numai în acest stadiu se pot confunda)
    Phallus hadriani - mediocră - dar care are volva de culoare roșu-violet și pălăria mai rotunjită
    Morchella conica - excelentă - dar care are miros slab și plăcut, piciorul cu șanțuri longitudinale și care crește primăvara
    Morchella esculenta - excelentă - dar care are miros slab și plăcut, piciorul cu șanțuri longitudinale și care crește primăvara
  • Trei semne caracteristice:
    1. formă de falus
    2. miros respingător
    3. inițial are formă de ou gelatinos
  • Observații: în stadiul tânăr are formă de ou pe jumătate îngropat în sol, cu conținut gelatinos. Oul se continuă în pământ cu un rizomorf (asemănător unei rădăcini). Numai în stadiul de ou este comestibilă (murată, salata de boeuf). După ruperea exoperidiului (membrana care învelește oul), iese la iveală stratul de gelatină care acoperă pălăria și piciorul. În câteva ore ciuperca se înalță din ou și devine adult. Presiunea exercitată de piciorul care iese din ou este atât de mare încât ciuperca poate străpunge asfaltul. Se poate repera ușor în pădure datorită mirosului, de la o distanță de 4-5 metri. Din cauza formei de falus, ciuperca a fost considerată afrodisiac. Este considerată comestibilă, dar nu foarte gustoasă.

4 Thoughts on “Phallus impudicus

  1. Pingback: phallus impudicus | jurnalul lui mihai

  2. Eu n-as spune ca este o ciuperca mediocra,dupa muratura excelenta pe care am mancat-o din oua de falus impudicus.Imi place si piciorul pus in mancarica mixta de ciuperci.E drept,gusturile nu se discuta,fiecare avem libertatea sa consumam ceea ce ne place.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation