Russula cyanoxanthaexcelentă

       

  • Denumirea populară: vinețica porumbeilor
  • Sinonime:
  • Comestibilitate: excelentă
  • Forma pălăriei: la început convexă, globuloasă, apoi plată cu mijlocul deprimat, sau chiar concavă, cu marginea inițial răsfrântă, ondulată
  • Culoarea pălăriei: un amestec între violet și verde care se întrepătrund ca acuarela. Poate avea și nuanțe de ocru. Exemplarele tinere, globuloase, pot avea culoarea crem-gălbui înainte de a ieși de sub frunze la lumină, dar au cel puțin o pată violet.
  • Cuticula: fină, netedă, lucioasă, lipicioasă pe vreme umedă, cu striații fine radiale
  • Diametrul pălăriei: 4-15 cm
  • Carnea: albă, densă, compactă, cu gust dulce. Sub cuticulă are culoarea ciclamen. La contactul cu aerul carnea devine gri.
  • Himenoforul: lame dese, înalte, cărnoase, unsuroase, elastice, adnate (unite cu piciorul) și puțin decurente. Este una din puținele specii de Russula care au lamele elastice, celelalte având lame casante.
  • Piciorul: bont, mai subțire la bază, cu striații fine. Inițial plin, devine spongios și în final gol. Are culoare albă dar poate avea și o tentă violet cu pete maro.
  • Inălțimea piciorului: 4-10 cm
  • Habitatul: specie comună care crește oriunde în păduri de foioase și conifere, în grupuri mici
  • Perioada: vara, toamna
  • Specii asemănătoare:
    Amanita phalloidesmortală — dar care are inel și volvă, culoare verde-măsliniu (fără mov)
    Russula aeruginea - excelentă - dar care are culoare uniformă verde deschis
  • Trei semne caracteristice:
    1. culoarea amestecată violet cu verde
    2. carnea ciclamen sub cuticulă
    3. carnea albă devine gri în contact cu aerul
  • Observații:

4 Thoughts on “Russula cyanoxantha

  1. Amanita phalloides și A. viridis sunt identice, cel de-al doilea fiind termenul perimat pentru prima.

  2. Este ciuperca mea preferata din specia Russule.
    Presupun ca A.viridis ,care este identica cu Cyanoxantha are totusi macar 2 caracteristici care o diferentiaza.Care sunt?

  3. Ilie Bodnarescu on 4 December 2017 at 5:13 pm said:

    O sa incerc o paralelizare. E o chestie pe care o am io in tartacuta cind culeg vinetele.

    Rusulaceea e ca o tarancuta robusta, puternica, cu picior gros, butucanos, scurt, cam de acceasi grosime de la radacina pina la palarie.

    Amanita e ca o domnisoara stilata, star de cinema, subtirica, eleganta, cu picior fin, inalt, subtirel, dar care se ingroasa teribil la radacina. Se observa volva din care a crescut ciuperca.
    Piciorul amanitei poate prezenta inelul fin, ca un voal, aidoma unor jartiere….

    Palaria rusulaceei are de regula o adincitura in mijloc, pe cind a amanitei e pleostita, cu centrul de regula mai ridicat ca marginile (ca un gurgui).

    Palaria celei mortale e lipicioasa, iar a celeilalte nu.

    La ruperea piciorului sau palariei, rusulaceea lasa la iveala o carne alba, cu gust usor dulceag, grosolana, buretoasa, fara miros, sau cu miros slab de aluna, pe cind carnea amanitei (din picior sau palarie e usor verzuie, matasoasa, cu miros dulceag, neplacut.

    SFAT: Daca ai cel mai mic dubiu si o rusulacee pare a semana citusi de putin cu o amanita, nu o atinge!!!! Gasesti altele!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation